Firehjuling som kjører på offroad-bane

15 hobbyer for menn i sin beste alder

Først som sist: Det finnes ingen jente- eller guttehobbyer. Verden er full av spennende muligheter, og mennesker kan utforske og mestre ulike områder uansett kjønn. Men i dag vil vi se nærmere på noen hobbyer som jeg, en mann, kan vurdere å undersøke nærmere.

artikkelen fortsetter under annonsen

1. Gjør det selv (DIY)

Gjør det selv, eller Do It Yourself (DIY) på engelsk, kan være en givende hobby. Ved å gjennomføre ulike prosjekter selv, fra enkle reparasjoner til komplekse håndverksprosjekter, utvikler en praktiske ferdigheter og øker forståelsen for hvordan ting fungerer.

DIY er ikke bare en kostnadseffektiv hobby som gir deg innsikt i hvordan ting fungerer. Hobbyen kan faktisk lette på humøret. Etter endt prosjekt vil du sitte igjen med en følelse av prestasjon. Håndverket du sitter igjen med er det du som har laget, fra start til slutt, med egne hender.

Hobbyen åpner for mulighet til å skape og reparere ting, samtidig som det gir rom for kreativitet og tilpasning etter egne preferanser. Mange sier at de beste tingene blir laget i samarbeid med andre. Hobbyen kan åpne for å knytte nye kontakter og utvide nettverket ved å delta på ulike workshops.

Håndverksaktiviteter kan også virke avslappende og stressreduserende, og lar deg konsentrere deg om en oppgave av gangen. Den tømmer hjernen for bekymringer, om enn bare i øyeblikket så har det nok en stor betydning for helsa for øvrig.

2. Dataspill

Dataspill er ikke bare for småbarn! Nå kan hvermansen kose seg foran tv- eller pc-skjermen og nyte krystallklar grafikk fra spillprodusenter med milliardbudsjetter.

Denne formen for underholdning kan være en fin hobby av flere grunner:

 1. Sosialt samspill: Flerspillermoduser lar deg samarbeide og konkurrere med venner.
 2. Strategisk tenking: Spill krever ofte planlegging og raske beslutninger, som kan forbedre kognitive ferdigheter.
 3. Problemløsning: Spill presenterer utfordringer som stimulerer logisk tenkning.
 4. Kreativitet: Noen spill lar deg skape og tilpasse, noe som vil fremme kreativitet.
 5. Historiefortelling: Spill med gode historier kan være nesten som å se en god film.
 6. Konkurranse og mestring: Å mestre spill gir følelse av prestasjon.
 7. Avkobling: Spilling gir en distraksjon fra hverdagens bekymringer.

Det er selvsagt viktig med måte. Husk å balansere spill med andre aktiviteter!

3. Fiske

Fiske er en berikende hobby som gir en sunn tilknytning til naturen. Det gir mulighet til å unnslippe hverdagens stress og koble fullstendig av ved vannkanten.

Fiske involverer tålmodighet og strategi, der en lærer å forstå fiskenes atferd og habitat for å øke sjansene for en vellykket fangst. Denne hobbyen kan være en flott måte å tilbringe tid utendørs med familie eller venner, eller som en personlig reflekterende aktivitet.

Fiske kan også, om du er heldig, gi en følelse av mestring, samtidig som det stimulerer til økt respekt for natur og dyreliv.

4. Kunst

Kunst er en berikende og mangfoldig hobby som gir en plattform for å uttrykke seg selv på en kreativ måte. Gjennom maling, tegning, skulptur, fotografering og andre kunstformer kan en utforske følelser, tanker og perspektiver på en unik måte.

Kunst gir rom for å skape noe helt eget og originalt, samtidig som det kan være terapeutisk og reflekterende. Enten man er amatør eller profesjonell, gir kunst en mulighet til å formidle budskap, inspirere og berøre andre.

Det å utforske ulike teknikker og stiler bidrar til personlig vekst og utvikling, og kunsten blir et uttrykk for ens indre verden og kreativitet.

artikkelen fortsetter under annonsen

5. Matlaging og grilling

Matlaging handler om å lage mat fra bunnen av ved å blande ingredienser på ulike måter. Dette er en morsom og givende hobby. Du kan prøve forskjellige ingredienser, smaker og metoder for å lage god mat. For mange er det tilfredsstillende å tilpasse oppskrifter etter det du liker.

Matlaging hjelper deg også å forstå hva som er sunt, ved å velge gode ingredienser og lage balanserte måltider.

Hvis du liker å være ute, er grilling en fin måte å lage mat på. Du kan tilberede mat i naturen og nyte å lage mat over åpen ild. Det gir en mulighet til å teste ulike smaker og marinader. Grilling er også sosialt, du kan samles med familie og venner rundt grillen og spise gode, enkle måltider sammen.

Person som hopper i paraglider

6. Ekstremsport

Ekstremsport er en spennende hobby for de som liker eventyr. Den handler om å utfordre seg selv og overvinne frykt.

Aktiviteter som fallskjermhopping, basehopping, bratt snowboarding og surfing på store bølger er eksempler på ekstreme sporter. Å mestre disse aktivitetene gir en følelse av prestasjon og frihet.

Det er en annerledes og spennende måte å oppleve livet på.

7. Reiser

Å ha reiser som hobby kan tilføre en rekke verdifulle opplevelser og fordeler:

 1. Kulturell berikelse: Du lærer om ulike kulturer, historie, kunst og mat fra forskjellige steder.
 2. Personlig vekst: Reising utfordrer deg, øker selvtilliten din og lar deg mestre nye situasjoner.
 3. Åpner perspektiver: Du utvider ditt verdensbilde og forstår ulike mennesker bedre.
 4. Læring: Du får innsikt i geografi, samfunn og miljø på en praktisk måte.
 5. Forbindelser og vennskap: Du kan knytte internasjonale vennskap og forbindelser.
 6. Minneverdige opplevelser: Du skaper varige minner, besøker ikoniske steder og utforsker naturskjønnheter.

Reiser som hobby gir en unik mulighet til å utforske verden, vokse som individ og skape minner som varer livet ut.

8. Hagearbeid

Hagearbeid er en fin hobby som gir glede på ulike måter. Når du dyrker planter og blomster, skaper du vakre omgivelser og blir mer koblet til naturen. Det å plante, vanne, beskjære og stelle planter gir en god følelse av å oppnå noe.

Hagearbeid kan også virke avslappende og gi deg tid til å slappe av i en travel hverdag. Når du ser plantene vokse, blomstre, og du kan høste frukt og grønnsaker, kan det få deg til å føle en sterkere tilknytning til naturen.

9. Fotografering

Fotografering er kunsten å ta bilder ved å fange lys gjennom et kameraobjektiv på film eller en digital bildebrikke. Dette kan innebære å fange landskap, portretter, sportsbegivenheter, arkitektur og mer.

Fotografering er en hobby som passer for alle, uavhengig av alder eller bakgrunn. Det handler om å uttrykke seg gjennom bilder, fange øyeblikk og utvikle kreativitet. Det er også en flott måte å utforske verden rundt deg og dokumentere dine egne opplevelser og interesser.

Tidligere var fotografering ofte knyttet til teknisk kompliserte kameraer og mørkeromsarbeid, men med moderne teknologi er fotografering blitt tilgjengelig for alle.

Det er en kreativ form for uttrykk som kan berike livet til alle som ønsker å utforske det.

artikkelen fortsetter under annonsen

10. Musikk

Musikk er en flott hobby som gir dyp forbindelse med lyd og kreativitet. Du kan spille et instrument, synge, lage musikk eller produsere det. Dette lar deg uttrykke følelser, skape stemninger og fortelle historier.

Musikk har en spesiell evne til å påvirke humør og transportere deg til forskjellige steder og tider. Denne hobbyen gir rom for personlig vekst når du lærer nye ferdigheter og teknikker.

Musikk er også sosialt, da du kan spille sammen med andre i band, kor eller ensembler og dele gleden ved å lage harmoni. Uansett om du liker klassisk eller moderne musikk, gir det glede, inspirasjon og en måte å uttrykke deg selv på som treffer både deg og de som lytter.

11. Litteratur og skriving

Litteratur, både å lese og å skrive, er en dypt givende hobby av flere grunner:

 1. Utforskning av verdener: Bøker lar deg oppleve ulike verdener, tidsepoker og perspektiver gjennom andres øyne.
 2. Empati og forståelse: Litteratur hjelper deg med å forstå andre og utvikle empati for karakterer og deres erfaringer.
 3. Kunnskap og læring: Bøker gir deg kunnskap om mange emner, fra historie til vitenskap, som utvider horisonten din.
 4. Kritisk tenkning: Litteratur utfordrer tankene dine og oppmuntrer til kritisk tenkning om komplekse ideer.
 5. Selvrefleksjon: Bøker kan hjelpe deg å reflektere over ditt eget liv og dine erfaringer.
 6. Kreativt uttrykk: Skriving lar deg uttrykke tanker og følelser gjennom fiksjon, poesi eller essays.
 7. Språklig utvikling: Litteratur hjelper deg med å bygge vokabular, bedre skriveferdigheter og forstå språkets nyanser.
 8. Selvdisiplin: Både lesing og skriving krever tid og innsats, noe som styrker selvdisiplinen din.
 9. Sosial forbindelse: Diskusjoner om litteratur lar deg koble deg med andre og dele perspektiver.
 10. Selvutvikling: Litteratur kan inspirere personlig vekst, selvoppdagelse og motivasjon.

Enten du leser romaner, utforsker poesi eller skriver selv, gir litteratur en dyp dimensjon til livet ditt.

Modelljagerfly

12. Modellbygging

Modellbygging er en detaljrik hobby som lar deg lage miniatyrversjoner av forskjellige objekter. Dette kan inkludere alt fra biler, fly og skip til bygninger og science fiction-figurer. Gjennom denne hobbyen kan du utforske nøyaktighet og håndverk på en kreativ måte.

Det å bygge modeller av kjøretøy og bygninger krever tålmodighet, nøyaktighet og tekniske ferdigheter. Du må montere, male og dekorere detaljerte deler, noe som også gir en følelse av tilfredshet når bitene endelig begynner å komme på plass.

Modellbygging lar deg fordype deg i oppgaven og skape noe visuelt tilfredsstillende. Den passer for de som liker historiske modeller og de som vil uttrykke kreativitet gjennom unike og fantasifulle skapninger.

13. Jakt

Jakt er en utfordrende hobby som handler om å søke etter vilt, enten for mat eller sport. Dette gir muligheten til å oppleve naturen på en spesiell måte.

Jakt krever ferdigheter som observasjon, tålmodighet og kunnskap om dyr og deres levesteder. Å forstå økosystemer og balansen i naturen er viktig i denne hobbyen, og det oppmuntrer til respekt for naturen og dyrene som bor der.

Jakt kan også være sosialt når folk samarbeider for felles mål. Mens noen jakter for mat, har jakt også en historisk og kulturell betydning.

Det er avgjørende å jakte ansvarlig i tråd med lover og regler, og med etisk omtanke for dyrs velferd og bevaring av bestander.

artikkelen fortsetter under annonsen

14. Brettspill

Brettspill og kortspill er morsomme hobbyer som gir deg muligheten til å ha det gøy sammen med venner og familie. Når du spiller disse spillene, kan du teste strategisk tenkning, taktiske ferdigheter og nyte konkurranse i en avslappende setting. Her er noen populære brettspill og kortspill du kan vurdere:

 • Sjakk
 • Monopol
 • Scrabble
 • Uno
 • Alias
 • Ludo

15. Filmanmeldelse og -analyse

Å skrive om og analysere film er en givende hobby av flere grunner:

 • Kritisk tenkning: Anmeldelser krever analyse av filmens ulike aspekter. Dette innebærer blant annet handling, skuespill, regi og musikk. Dette styrker kritisk tenkning og klar uttrykksevne.
 • Kreativt uttrykk: Anmeldelser lar deg uttrykke dine meninger på en kreativ måte.
 • Filmforståelse: Anmeldelser forbedrer din forståelse av film som kunstform, ved å utforske virkemidler og påvirkning på publikum.
 • Kommunikasjon: Kunsten å formidle sine tanker på en overbevisende måte styrker dine kommunikasjonsevner.
 • Filmstudier: Anmeldelser gir innsikt i historie, sjangere og teknikker.
 • Samfunnsinnflytelse: Dine meninger kan påvirke andres valg om å se en film eller ei.
 • Oppdagelse av nye filmer: Anmeldelser kan oppmuntre utforsking av nye filmer du ellers ikke ville ha sett.
 • Engasjement: Deling av anmeldelser gir en følelse av deltakelse og kanskje samfunnstilhørighet.
 • Selvforbedring: Gjennom anmeldelser kan du kontinuerlig forbedre skriveferdigheter og argumentasjonsevne.

Denne berikende hobbyen lar deg utforske filmverdenen med skriving og analytisk tenkning.

Annonse
Aktivert.no

Aktivert er et webmagasin med tusenvis av lesere hver måned. Her finner du topplister og spennende innsikter innen flere ulike sjangre.

Populære innlegg
Annonse