22 forslag på gaver til dine ansatte

Det er en fin gest å gi sine ansatte firmagaver. Det skaper god stemning, gir mer tilhørighet og får medarbeiderne til å føle seg verdsatt. I denne artikkelen vil jeg presentere 22 gaver som er både innenfor lovens grenser, men også fine gaver som de ansatte vil sette pris på.

Fokuset er på gaver til juleferien. Men de aller fleste av disse vil også passe til andre anledninger, høytider og ferier. Jeg vil gå nærmere inn på reglene som gjelder i bedriftssammenheng: Er det lov å gi alkohol i gave? Er det vanlig med påske- eller sommergave til sine ansatte? Dette er spørsmål jeg vil gå nærmere inn på i denne artikkelen.

artikkelen fortsetter under annonsen

Listen over gaveidéer

1. Powerbank

En powerbank er en flott gave da det er noe de aller fleste trenger. I dag har de aller fleste en smarttelefon, og mange har dårlig batteri. Elektronikk er også noe som vil holde seg i årevis, selv om prisen selvsagt vil dale ned med tiden.

2. Pyntegjenstander til hjemmet

Lysestaker, lamper, kopper og servise er alle flotte gjenstander som de ansatte vil sette pris på. Her er det tilnærmet uendelig med muligheter, og ulike typer stativ kan også være fine gaver. Stativ til vin, ved, kniver og lignende.

3. Ekstern harddisk

Vi trenger alle lagringsplass. Noen mer enn andre. Dette er en fin gave som de ansatte vil sette pris på i flere år. Samtidig kan det tenkes at denne gaven vil settes ekstra stor pris på i yrker der lagringsplass er en viktig del av jobben. Eller – kanskje det er greit å la gavene være separate og ikke nødvendigvis kunne kobles til jobben. Dette er opp til dere å finne ut.

4. Alkohol

Om det er en fin gave er jeg usikker på, men det er en svært enkel og ekslusiv gave som de aller fleste vil sette pris på. Øl, vin og brennevin har varierende utløpsdato, men de to sistnevnte kan holde seg i årevis. Dermed er det en gave som kan holde lenge. Videre finnes det svært mange ulike alternativer, men det er greit å holde seg under en viss sum. For en vanlig ansatt vil denne summen være 1000,- per år. Deretter må man skatte og betale arbeidsgiveravgift av beløpet. Denne summen stiger jo lengre medarbeideren har vært ansatt i bedriften, men det er flere retningslinjer enn som så. For en full oversikt kan du besøke følgende link: https://www.altinn.no/starte-og-drive/arbeidsforhold/lonn/naturalytelser/

5. Klokker eller andre smykker

Her vil Skatteetaten snike seg inn for å kreve en del av beløpet. Som nevnt tidligere så må man belage seg på både skatt og arbeidsgiveravgift hvis beløpet er over 1.000,-. Men det kan være en idé hvis driften har gått svært bra det foregående året, og man ønsker å være ekstra spandabel. Dette kan veies opp mot å gi de ansatte en pengebonus, da den summen sikkert vil bli minst like velkommen, men ikke nødvendigvis like minnerik. Dette kan særlig være en idé for de ansatte som har vært der i xx antall år.

6. Lommebok

Lommebøker og andre skinn-relaterte produkter kan være fine gaver. Disse holder seg gjerne godt i flere år, om ikke tiår, og er klassiske gjenstander som ikke vil gå av moten. Det aller meste blir tråd- og kortløst, men vi er ikke helt der riktig enda.

7. Bag, sekk eller veske

Storesøsknene til lommeboken. Hvis en lommebok eller etui ikke er stort nok, kan en bag, sekk eller veske være fine julegaver. Med et budsjett på opp mot tusen kroner får man fine, gjerne vanntette sekker med pc-lommer. Hvis du oppfordrer de ansatte til å trene kan en treningsbag være fine gaver.

artikkelen fortsetter under annonsen

8. Termos

Det å holde drikken varm er det mange som ønsker i vinter-Norge. Enten det er snakk om wienerpølser, kaffe eller kakao, er termos en tidløs gave til dine ansatte.

9. Bok

Det finnes en rekke forskjellige bøker i en rekke forskjellige sjangre. Enten du velger en faglitterær eller skjønnlitterær bok, er utvalget enormt. Her kan du gjerne søke etter topplister av bøkene innen de sjangrene du tror vil passe dine ansatte. Eller velg en kokebok.

10. Gavekort

Et gavekort er vel en gave som er litt på grensen. Det er vel tilnærmet det nærmeste du kommer skatt- og avgiftsfri lønn. Enten det er et gavekort på G-sport, Vero Moda eller Biltema, er det helt sikkert en gave som settes pris på.

11. Solbriller

Her kan det være vanskelig å finne ett par til alle dine ansatte uavhengig av kjønn, alder og lignende faktorer. Likevel kan et tradisjonelt ray-ban par eller noe lignende akkurat komme under 1000,- kroners grensen. Det kan være en tidløs gave som vil settes pris på av de aller fleste.

12. Potteplante/vase og lignende

I disse kategoriene finner du en rekke alternativer. Enten du ønsker å gi dine ansatte en kaktus eller en flott vase, så har du noen muligheter med dette punktet.

13. Sjokolade, konfekt eller andre søtsaker

Nei – jeg tenker ikke på en melkerull. Jeg tenker mer på dyrere konfekt eller spesialprodusert sjokolade fra en lokal eller fylkeskjent leverandør av sjokolade. Søker du litt rundt vil du finne prisvinnende bedrifter som har spesialisert seg på sjokolade. Selvsagt finnes det også andre søtsaker, som er et like sterkt alternativ.

14. Penn og skriveartikler

Du kan enkelt finne litt dyrere penner, notatblokker og lignende. Dette kan være fine og tradisjonelle gaver som de ansatte vil sette stor pris på.

artikkelen fortsetter under annonsen

15. Kniv

Nei – jeg tenker ikke nødvendigvis på en machete. En fin, norskprodusert kniv med norske tresorter og norsk stål kan fort være en slager. Den setningen var svært norsk. Slike fine kniver vil du finne fra noen hundrelapper og opp til flere tusener. Mye å velge mellom og en fantastisk gave.

16. Parfyme

Dette er et av de punktene på denne listen hvor det er lett å trå feil. Du kan velge et gavekort i stedet. Eller få med en byttelapp – det kan i alle fall være en fin forsikring. Lukt generelt er veldig individuelt og det kan godt hende at gaven ikke blir brukt. Tar man noe veldig generelt eller en testvinner så er man dog på den sikre siden.

17. Polaroid-kamera

Er dine ansatte hyppige instagrammere? Med et polaroid-kamera vil de i så fall få et nytt alternativ. Det er gøy å få printet ut bildene i det man tar det, og det er en tidløs og morsom gave.

18. Brettspill eller poker-sett

Jeg kjenner ikke dine ansatte – men det gjør sikkert du. Hvis pokerkvelder eller brettspill blir snakket flittig om, så kan dette punktet hinte til en fin presang til julekvelden.

19. Multiverktøy

Det har ingenting å si om dine ansatte er handy eller ikke. Multiverktøy kommer godt med og er utstyr som vil holde seg ved like i generasjoner. En flott, tidløs gave med andre ord.

20. Lydplanke

Lydplanker har blitt mer og mer populære. I disse tider er det svært vanlig å ta med seg musikken der man går. En lydplanke forsterker lyden og kan føre til god stemning. Man kan velge stasjonære eller portable lydplanker, og sistnevnte er alternativet hvis man vil holde seg under tusenlappen.

21. Korketrekker eller knivholder

Korketrekker eller andre produkter innen kjøkkenutstyr-sjangeren kan være fine presanger til dine ansatte. Her er det kun fantasien som setter grenser, og skjærefjøl og ostehøvler kan også vurderes.

artikkelen fortsetter under annonsen

22. Pulsklokke

Har du stressa ansatte? Med en pulsklokke kan man gjerne bli motivert til å trene og forsøke å brenne flest mulig kalorier. Dette er gjerne gode verktøy som holder seg lenge. Finn en type med kaloriteller! Det er som sagt veldig motiverende.

Firmagaver og regler – hva er lov?

Det meste er faktisk lov. Du har lov til å gi dine ansatte gaver i form av alkohol, og frem til nylig har dette vært vanlig i blant annet kommunehus. Det er dog flere restriksjoner på hvor mye gavene kan være verdt. Dette er åpenbart for å unngå problemer med at ansatte får deler av lønnen skattefritt i form av gaver. En vanlig ansatt vil du kunne gi gaver verdt 1.000,- i løpet av et kalenderår. En ansatt med 10+ års ansiennitet, vil kunne få en gave på 4.000,- for det tiende året og verdt tiende år deretter. Som avskjedsgave kan man gi en enda dyrere gave før man må betale arbeidsgiveravgift og skatte av det. For mer informasjon om gjeldende regler, se Altinn ved å følge denne linken: https://www.altinn.no/starte-og-drive/arbeidsforhold/lonn/naturalytelser/

Er det vanlig med påskegave til ansatte?

Nei – det er ikke nødvendigvis veldig vanlig med påskegave til sine ansatte. Jeg finner ikke noe statistikk på dette, men ved personlig erfaring er det ikke veldig vanlig. Man må også huske på at grensen ved julegaven fortsatt gjelder resten av kalenderåret. Hvis man ønsker å gi de en gave til påskeferien kan en fin vin eller konfekt være ypperlige gaveidéer.

Er det vanlig med sommergave til ansatte?

Nei – det er heller ikke veldig vanlig med sommergave til sine ansatte. Med feriepenger og fri fra jobb vil dette være mer enn nok til sommeren. Likevel kan man selvsagt gjøre et unntak, og her kan man fint være kreativ. Ta i betrakning gjeldende lover og regler, men lek gjerne litt med gavene hvis sommergaver er alternativer. Hvis man har hatt to fantastiske første kvartal kan man også gi de ansatte en bonus eller være spandabel på andre måter.

Annonse
Aktivert.no

Aktivert er et webmagasin med tusenvis av lesere hver måned. Her finner du topplister og spennende innsikter innen flere ulike sjangre.

Populære innlegg
Annonse