Forskjellen på en gründer og en entreprenør

Jeg har i lengre tid vært fascinert av gründere over hele verden. Hovedsakelig de som gjør det skikkelig stort. Av norske gründere kan man inspireres av mennesker som Olav Thon og Petter Stordalen. Internasjonalt – og historisk sett – er vel Elon Musk en av de dyktigste grûnderne noensinne.

artikkelen fortsetter under annonsen

I denne artikkelen vil jeg skrive om hva som kjennetegner en gründer, og hva som skal til for å kunne kalles en entreprenør. Kortversjonen:

En gründer er en person som starter for seg selv, det vil si etablerer en ny bedrift. Det vil i mange tilfeller være en viss grad av oppfinnelse eller nytenkning relatert til begrepet, men det er ikke nødvendig. En entreprenør er på sin side en person som tar på seg større, tekniske oppdrag. I Norge er det hovedsakelig snakk om større bygg- og anleggsarbeid. Grunnen til misforståelsen er det amerikanske begrepet entrepreneur. Entrepreneur er kort forklart ordet gründer oversatt til engelsk.

Hva er og hva gjør en entreprenør?

En entreprenørbedrift jobber gjerne med større bygg- eller anleggsarbeid. Det er med andre ord snakk om større tekniske oppdrag.

Grunnen til at det gjerne er misforståelse eller mistolkning av ordet, grunner på det engelske uttrykket entrepreneur. Entrepreneur vil direkte oversettes til det norske uttrykket gründer, som vi snakker mer om i feltet nedenfor.

I Norge kan du med andre ord bli både entreprenør og gründer. Starter du en bygg- eller anleggsbedrift som vokser opp til en viss størrelse vil du kunne ta på deg begge hattene.

Hva er og hva gjør en gründer?

En gründer, eller entrepreneur på engelsk, er en skaper. En person som etablerer en bedrift eller hvor det finnes en viss grad av oppfinning eller nytenkning. Det er dog ikke et krav at det må være helt nye konsepter som blir tatt i bruk.

Det finnes en rekke kjente gründere, og tilnærmet alle milliardærer og svært mange bedriftseiere går under denne kategorien. I Norge finnes det masse gründere, noe som har resultert at Norge i 2019 består av i overkant av 300 milliardærer.

artikkelen fortsetter under annonsen

Antallet milliardærer er naturligvis den høyeste andelen milliardærer noensinne. Vi tjener generelt mer og pengene blir mindre verdt. For å sette milliardærene i perspektiv vil antallet tilsvare rundt én milliardær per 17.000 mennesker.

Det finnes en hel rekke grunner for å bli gründer, og mitt mål med denne siden er å gi tips og triks som kan hjelpe nyoppstartede gründere. I en svært nyskapende verden hvor økonomi spiller en stadig større rolle, vil nytenkning være svært viktig for fremtiden.

Av en gründer kreves det uhorvelig mye tålmod, disiplin, teft. Salgsinstinkt og sosiale evner vil hjelpe deg enormt mye. Disse områdene vil styrkes med erfaring, og jeg oppfordrer alle leserne til å starte noe eget. Noe du brenner for. Da slipper du å gå lei eller gi opp i perioder med motgang.

Annonse
Aktivert.no

Aktivert er et webmagasin med tusenvis av lesere hver måned. Her finner du topplister og spennende innsikter innen flere ulike sjangre.

Populære innlegg
Annonse