Pizzaer i steinovn.

Hjemmelaget italiensk pizzabunn – helt enkelt

Pizza er et av de mest populære kose- og middagsmåltidene i Norge i dag. Pizza begynte som mange andre retter, en måte å bruke opp kjøtt og andre rester man har liggende. I Norge kalles en slik rett for kål. Eller lapskaus. Pizza kan gjerne bli sett på som italienernes lapskaus.

artikkelen fortsetter under annonsen

Med utviklingen av verden kan du i dag bestille pizza fra fastfood-kjeder som Peppes pizza, Dolly Dimples, Domonios og Pizzabakeren. Men, du må også huske på at du kan lage den fra bunnen av. Ikke bare den amerikanske varianten: En ekte italiensk pizza bør også testes ut.

Forskjellen mellom italiensk og amerikansk pizza

Det er viktig å skille mellom italiensk og amerikansk pizza. Den italienske varianten har mindre fyll, tynnere bunn og man ønsker gjerne å fremheve smaken av hver enkelt ingrediens.

Et typisk eksempel på en italiensk pizza er margherita. Denne består av en pizzabunn, tomatsaus og mozzarella. Det er det. Du kan gjerne eksperimentere med ulike ingredienser, men prøv å holde deg kun til noen få. Ønsker du å holde deg til den italienske varianten er det ønskelig med færrest mulig ingredienser.

En amerikansk pizza er ikke bare en amerikansk pizza. For her finnes det jaggu mange varianter! Det de har til felles er gjerne tykkere bunn, mer fyll og ost. Det er også vanlig å legge til blant annet sukker i pizzabunnen for å sprite opp smaken.

I USA har man new york style, som gjerne er store, slappe ‘slices’ med mye ost og skinke. Chicago style, også kalt deep dish, er en form for pizza som blir lagt i en dyp form. Muligens den tykkeste formen for pizza hvor fyllet er svært viktig. California style er en lettere variant, både med tanke på bunn, fyll og gjerne tilbehør.

artikkelen fortsetter under annonsen

Hvordan lage en skikkelig, italiensk pizzabunn

For fire medium til store pizzaer, trenger du:

  • 1 kg hvetemel, gjerne tipo 0 eller tipo 00. Sistnevnte er italienernes favoritt, og viser til måten melet er filtrert på. Denne er svært lett å arbeide med. Siktet hvetemel vil likevel fungere fint.
  • 5 gr salt
  • 5 gr gjær
  • 600 gr vann
  • 60 gr olivenolje, smeltet smør eller flytende margarin.

Dette er basisen for enhver fantastisk pizzabunn. Etter hvert som du blir mer dreven på å lage pizzabunn, kan du eksperimentere med sukker og andre tilsetningsstoffer. Finn ut hva Peppes og Dominos har i bunnen sin for å få til de spesielle smakene.

Pro tip: Ikke kjevle ut den italienske pizzabunnen

Når du skal trykke ut deigen, bruk semulegryn i stedet for vanlig hvetemel. Hvetemel kan du bruke til en viss grad, men jeg har erfart at den gjerne blir for kompakt når jeg gjør det. Det er også lettere å lappe den sammen dersom du gjør en feil under trykkingen. Husk å trykke ut deigen, ikke kjevle den! Gjør det på den italienske måten, så lærer du det også.
Pizzasaus: Tomatsausen kan du lage av finhakkede tomater som du kjøper på hermetikkboks eller du kan lage den helt fra bunnen med rå tomater, salt og basilikum. De to sistnevnte er valgfrie, og her er det bare å prøve og feile.

Som topping kan du bruke parmesan, mozzarella, edamer, cheddar eller vanlig hvitost. Eller alle fem. Prøv deg frem. Avslutt med skinke, spekeskinke, bacon, sopp, pepperoni, biff, chorizo, løk, paprika eller noe annet som avsluttende fyll på pizzaen din. Bruk rømmedressing hvis ønskelig. Vel bekomme!

Annonse
Aktivert.no

Aktivert er et webmagasin med tusenvis av lesere hver måned. Her finner du topplister og spennende innsikter innen flere ulike sjangre.

Populære innlegg
Annonse