Hva er en forsvarlig pris på en hjemmeside? Flere eksempler

Først vil jeg i denne artikkelen nevne hvor mye du må ut med hvis du skal lage nettsiden selv. Deretter vil jeg gå gjennom hvor mye en webside vil koste hvis den er laget i WordPress. Til sist vil jeg nevne priser på skreddersydde løsninger, og noen råd angående hvor mye du bør være villig til å betale. Her vil jeg også komme med tips basert på bedriftsstørrelse.

artikkelen fortsetter under annonsen

Alle prisene jeg nevner er basert på egen erfaring, etter en bachelorgrad i webutvikling og erfaring ved utvikling og drift av ulike nettsider.

Hvor mye koster det å lage en nettside selv?

Dette vil variere på plattformen. Velger du å lage en hjemmeside med WordPress eller et lignende open source-bibliotek, trenger du i beste fall kun å betale for domene og hosting. Dette får du til godt under 500,- per år. Nærmere 300,- hvis du bruker en av de rimeligste løsningene. Wix er et lignende alternativ, hvor du i beste fall må ut med 500,- i året for en nettside. Da må du også betale for hosting/webhotell hos en annen leverandør. Så Wix blir nok nærmere 1.000,- i året totalt sett. Det er litt kjedelig å være knyttet til en plattform som Wix, og du vil ha større frihet for videre utvikling med WordPress. Det skal sies at Wix er enkelt å bruke og en fin løsning hvis du vil bruke minst mulig penger, og minst mulig tid.

Jeg vil anbefale å søke opp tutorials/how to-videoer for å enkelt finne ut hvordan du skal gå frem. Dette gjelder både WP og Wix.

Hvor mye koster en hjemmeside laget i WordPress

Det er viktig å nevne at man med WordPress mener to forskjellige plattformer. WordPress.org og WordPress.com. Sistnevnte er en bloggeplattform ala Blogg.no. Her må du også betale en månedlig sum for å bruke tjenestene deres. Fra 250,- til 840,- i året. Dette er et relativt uinteressant alternativ. Publiseringsplattformen vi er interessert i, kalles WordPress.org. Dette er et open source bibliotek med vanvittig mange muligheter for utvikling. Man kan ta i bruk ulike temaer og utvidelser for å lage akkurat den websiden du ønsker. For å sette i perspektiv hvor anerkjent og pålitelig denne plattformen er: Hele 33% av verdens nettsider – 60 millioner mennesker – har laget løsningene sine med WordPress.org.

artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg vil anbefale å benytte en hostingleverandør som One.com, og velge en pakke som ‘WordPress pluss’ for å kunne opprette en WordPress installasjon med ett klikk. Her får du et eget domene, e-postkontoer og en eller flere WordPress installasjoner for rundt 700,- i året. De har ofte tilbud på denne pakken, så det er mulig du får akkurat denne pakken for under 500,-

Hvis du er teknisk kyndig så kan du laste opp database/kodefilene selv, så sparer du de kronene ‘WordPress pluss’ koster ekstra mot den billigste pakken. Da kan du gjerne komme unna med å bruke rundt 300,- i året. Når du har kjøpt domenet og er logget inn, er den en svært hjelpsom chatteboks og relativt enkelt å sette opp WP-installasjonen selv. Se Youtube videoer for hvordan du går videre.

Hvis du derimot ønsker å la en profesjonell lage nettsiden din, så bør du forvente en pris fra 10.000,- opp til 100.000-kroners klassen. Dette kommer an på hva du ønsker av funksjonalitet, hvor mange sider og lignende. Med WordPress kan man også dele innlegg, opprette nettbutikk og videreutvikle siden med enkelhet.

Hvilken pris er det på skreddersydde websider?

Hvis du ønsker å kjøpe en skreddersydd nettside som er kodet helt fra bunnen av, så må du forvente å bruke noen kroner. Webutviklere har gjerne 600.000,- kroner i årslønn. Deler du dette på rundt 46 jobbuker, så ender du opp med i overkant av 13.000,- i uken. Det er gjerne tre-fem utviklere på et team, og da er man oppe i en ukeslønn på over 50.000. Da er det ikke medregnet arbeidsgiveravgift, forsikringer og alle andre utlegg arbeidsgiveren må komme med. Man kan nok fint regne en halv million opp til flere millioner kroner for en skreddersydd nettside av kvalifiserte utviklere. I enkelte regioner har de en årslønn på rundt en million kroner, så da blir prisen enda drøyere.

Hvor mye bør du være villig til å betale for en nettside?

Nå tar jeg for gitt at du ønsker å betale noen for å gjøre arbeidet for deg. Hvis du vil gjøre det selv har jeg allerede nevnt en pris på i underkant av 1.000,- kroner. En plattform som tar mer enn dette er det ikke noe poeng i å bruke. Videre kommer det du bør betale an på behovene du har. Bruksområdet, potensielle brukere, sikkerhetsrisikoer og lignende. Hvis du ønsker å dele feriebilder med familien din, så kan Wix, blogg.no, WordPress.com være fine alternativer. Hvis du ønsker å ta steget et hakk videre og ønsker å profilere bedriften din, bør du ansette et kreativt byrå til å gjøre det for mellom 10.000,- og 50.000,- kroner. Ved nettbutikker bør du belage deg på 50.000,- kroner og opp.

artikkelen fortsetter under annonsen

Ved skreddersydde løsninger er det svært vanskelig å regne ut en pris. Du bør be om tilbud fra flere leverandører og velge den som virker mest pålitelig og som har en akseptabel pris.

Kort oppsummert:

  1. Lage selv: 300,- opp til 1.500,- for en WordPress-løsning med automatiserte tjenester som daglig backup. Dette tilbys av enkelte webhotell.
  2. Få en WordPress-utvikler til å gjøre det: 10.000,- til 150.000,- i enkelte tilfeller. Muligens mer hvis det skal være en svært avansert nettbutikk, et hav av undersider eller mange tilleggsfunksjoner.
  3. Skreddersydd nettside: 500.000,- og opp. Ved enkle løsninger hvor sikkerhet ikke er et tema kan man bevege seg nedover mot 150.000 kroner.

Jeg håper du fant noe nyttig i denne artikkelen, og ønsker deg lykke til med utvikling av nettside! Husk at med WordPress så har du alltid muligheten til å la noen profesjonelle fortsette å gjøre jobben.

Annonse
Aktivert.no

Aktivert er et webmagasin med tusenvis av lesere hver måned. Her finner du topplister og spennende innsikter innen flere ulike sjangre.

Populære innlegg
Annonse