Det finnes en rekke kjente gründere. Men lite sies om alle de som prøver å få bedriften sin til å gå rundt. Gründere og nyetablerte virksomheter er svært viktig, og vi må hjelpe å løfte hverandre opp og frem. Støtt en lokal gründer neste gang du er i sentrum. Det vil lønne seg.
Videre – jeg er ingen ekspert på gründervirksomheter. Men jeg har hentet noen tips og råd gjennom min fartstid som forsøkskanin. Jeg håper du finner nytte i disse observasjonene om hva det er som kjennetegner en gründer.
artikkelen fortsetter under annonsen
En hjelpende eller en inkluderende personlighet
De fleste gründerne jeg kjenner har gjerne en hjelpende eller en inkluderende personlighet. Hvis du er hjelpende av natur, og forstår deg på mennesker, vil dette være en stor fordel ved kundekontakt og lignende. Hvis du derimot ikke er så flink med kunder, men er bedre på å organisere og inkludere mennesker, så kan det være veien å gå.
Etterhvert, hvis du ønsker å bli et reelt firma, så må du samarbeide med andre. Da kan det være greit å ha en sparrepartner, eller en medgründer som utfyller de områdene som du ikke er så god på.
Utholdenhet – vilje til å jobbe mer enn alle andre
En maratonløper trenger å trene mye for å kunne løpe kontinuerlig i flere timer. Det må du også være villig til – i bedriftssammenheng. Du må kunne jobbe flere timer for mindre gevinst. I hvert fall i nær fremtid. Man hører gjerne om de som jobber med firmaet sitt i 10 år før de får nok kjøtt på beina til å drive godt. Det kan gjerne være for lang tid.
Du bør kunne organisere arbeidet og jobbe slik at du har en fin inntekt innen 3 til 5 år. Dette er kun ut i fra det jeg har lest og kan dra frem fra hukommelsen. Men det gir mening at det ikke er noe poeng i å jobbe med noe som ikke vil resultere i noe bra. Jobb hardt og nådeløst i årene det tar å bygge firmaet. Du har drøssevis med konkurrenter som ønsker å være i din situasjon og å ta oppdragene dine.
Du må vite at du er god nok – og vel så det
Du trenger ikke å være arrogant for å ha god selvtillit. Men du må huske på at du er god nok og at du fortjener arbeidet like mye som alle andre. Dette er selvsagt hvis du leverer godt arbeid. Men siden du er så interessert i gründervirksomheten at du leser dette så vil jeg tro at du gjør nettopp det. Det finnes en rekke måter å forbedre selvtilliten på. Kampsport, hobbyer, venner, familie, veldedighetsarbeid er noen av aktivitetene du kan se nærmere på.
Du må kunne se på deg selv og svakhetene dine objektivt
Dette går mer på de personene som aldri tror at de gjør noe feil. Tro meg, i blant gjør du feil. Det er viktig å motta kritikk og benytte den konstruktivt. Ikke begynn å kjefte på kunder for at det var de som gjorde noe feil. Ta på deg skylden en gang for mye og heller la det gå sin gang. Vær ydmyk og lær av feilene dine. Det vil lønne seg over tid.
artikkelen fortsetter under annonsen
Være relativt strukturert og organisert
Du må ikke nødvendigvis være matematiker for å få et firma til å gå rundt. I første omgang ville jeg fokusert på inntekten, og deretter tenke på papirarbeidet. Dette kan gjøres meget enkelt ved å bruke en regnskapsfører til å ta seg av denne delen av gründervirksomheten. Du kan fint få det til selv, og husk spesielt på å mva-registrere deg når du passerer 50.000,- i underskudd, og sett til side skatt og mva. Mva skal leveres ca annenhver måned, og skatten skal betales en gang i kvartalet. Dette er hvertfall hvordan det gjøres i enkeltpersonforetak. Kontakt gjerne Skatteetaten via telefon hvis noe er uklart.
Tørre å satse – og tørre å feile
Det er ikke enkelt å starte for seg selv. Svært mange mislykkes. Det er bare slik det er. Heldigvis så bor vi i Norge, hvor det er rom for å prøve forskjellige ting. Man må nesten gjøre det for å få landet til å gå rundt. Det finnes en rekke sponsor- og støtteordninger man kan søke etter, og Innovasjon Norge er et eksempel på en slik organisasjon. I kommunen du bor i kan du også høre om det er mulig å få støtte til din nyetablerte virksomhet. Uansett om du får støtte eller ikke – så er det viktig å satse. Ikke ta dumdristige sjanser, men litt kalkulert risiko er lov. Bommer du ti ganger med et produkt eller en tjeneste vil du gjerne skyte gullfuglen på det ellevte forsøket.
Takk for at du tok deg tid til å lese. Jeg ønsker deg lykke til videre med gründereventyret.