Hvordan bli kvitt maur inne

Mange av oss vil oppleve å finne en maur eller to inne om vinteren. Maur vekkes gjerne opp av dvalen når vi begynner å bruke varmekilder om høsten og vinteren, og når de først har dukket frem, kan det være vanskelig å få bukt med.

artikkelen fortsetter under annonsen

Holde det fint og ryddig rundt huset

Det er viktig å være føre var, og ryddighet er en av de enkleste måtene å forebygge fremtidige maurangrep. Kast gamle plankerester og annet som ligger inntil vegger.

Maur liker ikke bare rot og søppel. Mauren tiltrekkes også av fukt, så det kan være snakk om en fuktskade i boligen.

Mauren trenger også et sted å komme seg inn. Dette er gjerne sprekkdannelser i grunnmur og andre former for slitasje i og rundt huset.

Hvilken type maur?

I Norge har vi over 60 ulike arter maur. De bygger seg tuer under steinheller og i jorda. Enkelte ganger går de også inn i hus på jakt etter mat og varme. De vanligste artene å treffe på er stokkmaur, skogsmaur og svart jordmaur, gjerne kjent som sukkermaur.

Ifølge Anders Aak ved FHI er det ofte snakk om sukkermaur. De er ikke veldig farlige og drar igjen når det er varmt nok ute.

artikkelen fortsetter under annonsen

Rød skogsmaur

Rød skogsmaur er mauren vi gjerne finner i skogen som bygger tuer av barnål. Kroppen er todelt rød og sort, og mellom 4 og 11 mm lang. Skogsmauren er ikke like vanlig å finne inne som stokk- og sukkermaur.

Stokkmauren

Stokkmauren er vår største maurtype, og kan være vanskelig å skille fra rød skogsmaur. Til forskjell har den en rekke stive, oppreiste hår på bakkroppen. Dette er den maurtypen du aller helst ikke vil se innendørs, og denne bør tas tak i snarest mulig.

Selv om vi gjerne overdriver hvor mye skade den kan gjøre kortsiktig, er det viktig å ta tak i. Den vil gjøre skade på treverk og kan svekke bærebjelker, reisverk og husets konstruksjon forøvrig.

Sort jordmaur

Denne mauren er svært vanlig i store deler av norge. Kjent som sukkermaur, vil den komme inn i hus på våren på jakt etter mat. Den er liten av størrelse, og ligger gjerne mellom 3,5 og 5 mm. Det er antakeligvis den mauren som er mest vanlig å se inne.

artikkelen fortsetter under annonsen

Har den etablert seg inne?

Det er vanlig for mauren å lete etter mat. Så om du ser den inne ved et engangstilfelle, trenger man ikke nødvendigvis å bekymre seg for at den har slått rede inne.

Når det derimot er snakk om gjentatte ganger, og i tillegg om vinteren når den normalt er i dvale, så er det på tide å ta tak i problemet.

Hvordan bekjempe mauren

Løsningen for å bekjempe maurene er å bringe gift til dronninga. Siden dronninga ligger godt gjemt, er man nødt til å få arbeiderne til å bringe gift inn til reiret. Først da vil man være kvitt problemet. Ellers er levetiden på dronninger rundt 15 år.

Skaff ett eller flere midler som du kan teste ved å legge ned der du ser maur. En personlig favoritt er å legge giftdråpen oppå en bit med bakepapir. Husk at det er svært giftige stoffer, så ikke overdriv mengden eller kom i kontakt med middelet selv.

Annonse
Aktivert.no

Aktivert er et webmagasin med tusenvis av lesere hver måned. Her finner du topplister og spennende innsikter innen flere ulike sjangre.

Populære innlegg
Annonse