Kort guide: Hvordan bli en frilans fotograf

De siste årene har jeg fått øynene opp for fotografi, og i dag har det blitt til en liten hobby. Jeg kjøpte et semi-profesjonelt kamera av typen Canon 80D, og har nå tatt tusenvis av bilder. Ikke at jeg synes jeg selv er en ekspert på fotografi. På langt nær. Jeg vet hva lukkerhastighet og ISO er, men det er omtrent der grensen går. Jeg har lest om ulike linser og vet at det er her man bør investere for å ta de beste bildene. Jeg har som sagt en interesse for dette. Derfor er det interessant for meg å finne ut hva som skal til for å bli en freelance fotograf.

Er dette noe jeg kan livnære meg av i fremtiden, og hvilke trinn ville jeg tatt for å få de første oppdragene? Hva er hemmeligheten til andre, vellykkede fotografer? Dette og mer er det jeg vil skrive om i denne artikkelen.

artikkelen fortsetter under annonsen

La venner og bekjente få vite at du tar på deg fotooppdrag

Noe av det første du må gjøre er å la venner og bekjente få vite at du tar fotograferingen seriøst. Hvis de vet at du driver det på en hobbybasis er ikke dette nok. Du må legge ut en offentlig melding eller kontakte relevante personer for å få beskjeden ut. Du vil gjerne få noen likes på innlegget om at du tar fotograferingen seriøst, og det vil brenne seg på minnet for de som leste den. Om du ikke får et oppdrag den samme dagen kan det lurke potensielle samarbeid i fremtiden. Det neste du kan gjøre er å ringe, sende e-post og tekstmeldinger til alle relevante personer. Kjenner du bedriftseiere eller noen andre med et greit budsjett så vil sjansene for suksess økes betydelig.

Det er ikke dermed sagt at du bare skal ta betalt for jobben. Du må prestere også. Det tar jeg for meg i det neste punktet.

Ta på deg gratisoppdrag

Gratisoppdrag og trainee-situasjoner er ubetalt læretid, og kan være svært betryggende for fremtidige kunder. Det er viktig at du har prosjekter å vise til, og oppdragene du her erverver deg vil øke sjansen for å lykkes i fremtiden. Mennesker rundt deg blir kjent med arbeidet ditt og du kan ta på deg gratisoppdrag for relativt store aktører. Har du en rekke store firmaer å vise til kan dette være et løpebrett mot enda større, godt betalte oppdrag i fremtiden.

Disse oppdragene kan gjerne være lagt til arrangementer på kveldstid, helg og høytid. Du må være villig til å være med på noen slike i løpet av året. Eller, du må ikke, men det vil føre til økt publisitet, noe som er alfa omega i startfasen. Be om å få litt gratis reklame på arrangementene du tar bilder for, så vil de også kunne lønne seg. Litt snikete sponsorvirksomhet. Eller helt lovlydig. Det er selvsagt det beste.

artikkelen fortsetter under annonsen

Test ulike markedsføringsverktøy

Det finnes mange ulike tanker om dette. Du kan opprette Facebook- og Instagramsider for å øke nettverket ditt og komme i kontakt med både potensielle samarbeidspartnere og oppdragsgivere. For noen år tilbake var gjerne dronefotografi og video noen svært lønnsomme markeder, da dette var relativt nytt utstyr. Man hadde ikke sett det norske landskapet fra denne vinkelen, så jevnt og trutt. For ti år siden var det gjerne kun vanlig i større produksjoner. Ta i bruk Instagram, Facebook og gjerne Youtube hvis du tørr å stå frem med arbeidet ditt. Jeg har skrevet om dette tidligere, men undersøk ulike markedsføringsplattformer og test de ulike med mindre beløp frem til du finner de to eller tre som fungerer best. Google Ads, Facebook Ads, Instagram og video på Youtube er noen fine kanaler.

Seriøst vurdere torg og anbudstjenester

Dette kan være en gullmine for studenter, uerfarne, men også de som gjerne ønsker å jobbe hver helg! Her er det dog gjerne krav om bil, eller hvis du bor i eller i nærheten av en storby. På anbudstjenester som mittanbud.no, legger bruder og brudgommer ut bryllupsfotografering stadig vekk. Jeg ble helt satt ut på hvor mange det faktisk er som henvender seg til anbudstjenester etter fotograf på bryllupsdagen. Her er det likevel viktig at du gjør en god jobb, da både stjernerating og omdømme henger i utførelsen av arbeidet. Så selv om du tar betalt 20% av det en vanlig bryllupsfotograf ville gjor, så kan det lønne seg hvis du er booket fulltid i lang tid fremover. Finn.no, mittanbud.no, anbudstorget.no er noen av tjenestene som finnes. Vær dog obs på at det finnes fotografer som tar en skampris for slike fotograferinger. Noen få tusenlapper for et bryllup som eksempel.

artikkelen fortsetter under annonsen

Ring til lokale bedrifter

Hvis du mangler alt annet, er humor og evne til salg noe som kan redde deg. Det finnes drøssevis av tilbydere av de aller fleste tjenester rundt om i landet. Så hvorfor skal en bedrift velge deg? Bli venn, skap kontakter med mennesker i det lokale næringslivet. Da er terskelen lav for å kunne booke møte og få de til å lytte til idéene dine. Vær ærlig og si det som det er. Du tar svært lite for oppdragene dine per i dag, siden du er i oppstartsfasen. Hvis de ønsker å booke en pakkeløsning over de kommende månedene eller året, vil de få dette svært rimelig. Lag fine løsninger, henvend deg til kommunehus og hør med mennesker med sentrale verv. Det vil ikke skade å høre etter.

Annonse
Aktivert.no

Aktivert er et webmagasin med tusenvis av lesere hver måned. Her finner du topplister og spennende innsikter innen flere ulike sjangre.

Populære innlegg
Annonse