Person henger i tau fra fjell.

Ny hobby? Liste med 55 hobbyer og fritidsaktiviteter

Hvis du har litt tid til overs eller bare ønsker å starte et nytt kapittel i livet, så kan en ny hobby være akkurat det du leter etter. På denne listen har vi forsøkt å mikse folkekjære og populære hobbyer, med fartsfylte, spesielle og tildels uvanlige fritidsaktiviteter.

artikkelen fortsetter under annonsen

Noen av hobbyene er så åpenbare at de bare måtte inkluderes, og noen er det stikk motsatte. Den følgende listen er en fin oversikt over hobbyer for både kvinner og menn – i alle aldre. Vi ønsker deg lykke til!

Interessante hobbyer for både menn og kvinner

1. Programmering

programmering som hobby

Programmering er en teknisk ferdighet som både er fremtidsrettet, spennende og har et stort potensiale for å bli lønnsomt. Det er morsomt å få en datamaskin til å gjøre det du ber den om.

Flere av verdens rikeste personer var svært fascinert av koding i tenårene – og noen av verdens største selskaper er resultatet av fascinasjonen. Her er det naturlig å nevne Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Bill Gates og Elon Musk.

2. Tegning

Tegning er en kreativ ferdighet hvor mulighetene og potensialet for hva du kan lage er tilnærmet endeløse. Jo mer tid du bruker på denne hobbyen, jo mer sannsynlig er det at du i fremtiden kan ta betalt for arbeidet ditt.

3. Stand up

Standup er en form for komedie som har røtter i USA. Flere av verdens morsomste mennesker begynte med nettopp stand up. Av de legendariske komikerne kan man nevne Jim Carrey, David Letterman og Eddie Murphy. Han fyren fra Kongen av Queens driver også med stand up.

Tør du å ta steget opp på scenen kan dette på sikt føre med seg en ny karriere, adrenalin-kick og en økt selvtillit. Potensialet er der – tørr du å ta det første steget?

artikkelen fortsetter under annonsen

4. Grafisk design

Grafisk design er en kreativ beskjeftigelse som er mulig å ta i pilleform og via bachelorgrad. Terskelen er lav for å prøve det ut, men det anbefales å bruke verktøy som InDesign og Illustrator fra software-produsenten Adobe. Det er bransjestandarden. Blir du flink så er dette noe du kan ta godt betalt for i fremtiden.

5. Fotografering

Fotografering er en av de hobbyene hvor du kan henge resultatet av hobbyen rett på stueveggen. Et mobilkamera kan gjerne gi et like fint resultat som et semi-profesjonelt speilreflekskamera kunne for ti år siden. Likevel er det greit å investere i skikkelig utstyr når tiden er inne for å gå inn i den profesjonelle verden.

6. Youtuber

I disse dager blir det flere og flere “Youtubere”. Det er en veldig fin plattform for å kune dele meningene dine, det du har på hjertet, eller vise frem andre talenter du måtte ha. På sikt kan du høste mange visninger og abonnenter, noe som også kan føre med seg en fin inntekt.

7. Interiørdesign

Hjemmet ditt blir veldig glad hvis du blir hekta på interiør-design. Det finnes uendelig mange inspirerende bilder og programmer som kan hjelpe deg med å finne ut hvordan rommene dine blir seende ut. Du kan selvsagt også prøve og feile frem til du finner ut hvordan det skal se ut, men det blir gjerne en dyr affære.

artikkelen fortsetter under annonsen

8. Flipping (kjøp og salg)

Hva mener jeg med flipping? Kjøpe varer billig, og selge de dyrt. I USA er garasjesalg svært populært. Her finner man rimelige ‘ting’ og selger de på eBay og lignende formidlere for fine summer med penger. I Norge er ikke dette like utbredt, men vi har da Finn.no og ‘torget’ på Facebook her også.

9. Restaurering

Du kan restaurere hva som helst. Gamle biler, møbler, utstyr og elektronikk. Hva som helst kan være et potensielt restaureringsobjekt. Hvis du finner en nisje eller blir skikkelig fint kan du også selge produktene med en fin gevinst.

10. Skriving

Enten du vil skrive et dikt, en novelle eller en roman på 100 000 ord, så er skriving en veldig fin hobby. Blir historiene du kommer opp med morsomme, fascinerende eller dramatiske nok, kan du bli neste Jo Nesbø eller J. K. Rowling. Lykke til!

11. Florist / Blomsterdekorering

Blomsterdekorering er en fin hobby. Her kan du la kreativiteten og tankene gå løse. På sikt kan du leies inn til bryllup og andre selskap og begivenheter.

12. Tattovering

Er du kreativ? Liker du å tegne? Blir du ikke redd av nåler? Har du is i blodet? Begynn med tatovering, da vel! Det skal sies at her er det viktig å være stø på hånden. Små feil vil føre til svært misfornøyde kunder.

13. Strikking og hekling

Strikking eller hekling er av de hobbyene som jeg først tenkte å utelate fra denne listen. Likevel valgte jeg å inkludere den. Det er fine, praktiske hobbyer som vil bli videreført gjennom generasjoner.

14. Blogging / Innholdsprodusent

Her har du muligheten til å skrive korte eller lengre innlegg om hvordan du føler deg, hva du tenker, eller fagartikler om ting som interesserer deg. På sikt kan bloggingen resultere i en fin biinntekt eller erstatte hovedinntekten din hvis den blir populær nok.

15. Matlaging

Vi har alle noe til felles – vi trenger mat for å overleve. Derfor vil det alltid finnes kunder. Enten du ønsker å imponere familie, venner eller en date på lørdagskvelden, vil matlaging alltid være der som et alternativ til andre hobbyer.

16. Baking

Bakevarer er det noe helt spesielt ved. Nystekte brød, rundstykker og boller. Nam nam. Det finnes også nesten alltid noen å dele bakevarene med.

17. Lage musikk

Er du musikalsk av deg? Ønsker du å  lære deg et nytt musikkinstrument? I disse dager kan du gå fra å være helt fersk til å bli en internasjonal artist i løpet av noen dager. Vi lever i en spennende tid, folkens.

18. Kampsport

Det finnes en rekke kampsporter å velge mellom. Boksing er den mest elementære og gjerne den du bør fokusere mest på. Hvorfor? Hvor mange 70-åringer ser du sparker 1.80 cm opp i lufta?

Hvis du likevel ønsker å legge til spark så kan du prøve kickboxing eller thai boxing. Liker du å holde deg i eller rundt bakken kan BJJ eller Judo være fine alternativ. Ønsker du å gå til de mer tradisjonelle kampsportene kan taekwondo og karate være fine alternativ. Men husk at disse er ikke de beste å velge hvis du ønsker å forsvare deg selv. Likevel vil de gi deg en noe grunnleggende forståelse og holde deg myk og tøyelig.

19. Ølbrygging

Hvis du ikke liker øl er nok sannsynligvis ikke dette hobbyen for deg. Gå til neste punkt. Neida. Men! Hvis malt, sukker og vann høres ut som fascinerende ingredienser, kan ølbrygging være noe for deg. Det er en veldig fin hobby hvor du kan la andre smake på arbeidet ditt. Hvis du blir flink nok så kan du starte et mikrobryggeri og selge ølet ditt. Husk å få riktige tillatelser før du gjør det, da.

20. Vinlaging

Er du mer interessert i vin enn øl? Da kan vinbrygging være noe for deg. Her kan du velge å vrake med ulike bær og fruktsorter for å kunne lage din egen favorittvin.

artikkelen fortsetter under annonsen

21. Spille poker

Poker er et kortspill som kan gjennomføres både på nett og i virkeligheten. Det finnes mindre til større turneringer både nasjonalt og internasjonalt. Her får du virkelig testet ferdighetene dine. Du kan spille for ære, penger, eller andre saker som blir lagt på bordet. Husk å holde hodet kaldt og spill etter strategien du gikk inn med fra starten.

22. Sykling

Sykling er en fantastisk hobby, da den holder deg aktiv og bidrar til et sunnere hjerte og blodomløp. Selv om det er utrolig, er ikke sykling noe du bare kan gjøre til og fra jobb og andre fritidsaktiviteter. Det er en fullverdig idrett og hobby som tvinger deg ut i guds frie natur.

23. Starte en samling

Du kan starte en samling med hva som helst av objekter. Lekefigurer, frimerker, sedler og mansjetter. The choice is yours.

24. Motorsport

motorsport hobby

Det finnes så mange ulike motorsporter at du vil ikke tro det. Crosskart, gokart, dragracing, enduro, drifting, trial… Dette er kun noen få av flere titalls ulike grener. Enten du er interessert i to eller fiire hjul vil du sannsynligvis finne noe å gjøre i nærområdet.

25. Yoga

Er du ofte stresset eller kunne du tenke deg å starte med en fysisk hobby? Yoga har lav terskel for å bli med, og du kan på sikt ende opp med å utøve svært avanserte akrobatiske øvelser. Ulik vanskelighetsgrad med andre ord. Utrolig bra for både kropp og sjel.

26. Styrketrening

Det er viktig å holde på musklene sine. Før man blir gammel er det greit å ha en grunnleggende muskelmasse, slik at alt ikke går bort med en gang de begynner å svinne hen. Dette vil gjøre aldringsprosessen svært mye enklere. Husk å ta det med ro, og fokuser på å utøve øvelsene med riktig teknikk. Ikke ødelegg deg selv!

27. Online kurs

Hvis det å ta et kurs i nærområdet ikke er mulig, så kan du ta et kurs innen hva som helst med bare en internettforbindelse. YouTube, Udemy og Codecademy er noen av ressursene på nett.

28. Trylletriks

Er du fan av David Blaine? Han som ofte er på tv og gjør syke illustrasjoner? Han er en svært dyktig illusjonist og ‘magiker’. Det finnes uendelig mange muligheter, enten du ønsker å trylle med sedler eller spille 50-plukk-opp med en kortstokk. Trylletriks kan være svært heldig å ta ut av lomma på en kjedelig fest.

artikkelen fortsetter under annonsen

29. Se dokumentarer

Du kan se på fascinerende og spennende dokumentarer for å undres over den merkelige verden vi lever i. Er du riktig heldig så vil du lære en ting eller to også.

30. Drivhus

Ønsker du å dyrke frukt og grønt året rundt? Er et organisk kosthold noe du streber etter? Da kan det være interessant å starte et drivhus. Her kan du året rundt høste nydelige frukter og grønnsaker. Det kan være svært dyrt hvis det er nødvendig å holde drivhuset varmt og lyst hele året. Det er viktig å planlegge slik at strømregningen ikke tar livet ditt. Og hvis strømregningen blir for dyr, husk å ikke begynne med ulovlig dyrking av narkotikum.

31. Lesing

Det å lese bøker er et fint tidsfordriv, og kanskje et av de beste valgene på denne listen. Her kan du lære nye ting, begeistres over uante muligheter og forsvinne bort i magiske, oppdiktede sci-fi historier.

32. Sjakk

En av tidenes beste sjakkspillere er en norsk noen-og-tjue-åring som bærer navnet Magnus Carlsen. Sjakk er et spill som tester intelligensen og problemløser-egenskapene dine. Man må også spille mye for å bli flink, så her blir du aldri utlært.

33. DIY

DO IT YOURSELF. Det er en kategori på internett som viser til hva det er mulig å gjøre selv. Hvis du tror at det er vanskelig å lage fine ting, tro om igjen. Søk etter det du vil lage etterfulgt av ‘diy’ og du vil finne oppskrifter og instruksjoner på det aller meste.

34. Metallsøking

Metallsøking kan være en veldig fin og behagelig fritidssyssel. Er du heldig nok så kan det hende du finner uante skatter mellom mose, kvist og stein.

35. Telttur

Er du glad i å være utendørs? Høres fjellet ut som en god idé? Da kan en telttur være noe for deg. Hvis du blir bitt av basillen så kan du investere i en lavvo og invitere hele familien på tur.

36. Bli med i en pistolklubb

Liker du å treffe blink? Er du lagd av is? Da kan pistolskyting være noe for deg. Her er det viktig å være rolig, feste blikket samtidig klemme på avtrekkeren med minst mulig bevegelse. Det finnes også en rekke konkurranser og treff hvor du kan teste ferdighetene dine.

37. Fjellklatring

Fjellklatring er en veldig fin hobby som både kan utføres innen- og utendørs. Velger du å gjøre den ute er det viktig å ta sikkerheten særlig på alvor, da hjelpen kan være langt unna til enhver tid.

38. Bli gründer

Har du en god forretningside? Finnes det behov der ute som du tror at du kan dekke? Da kan det å starte en gründervirksomhet være det rette valget for en flittig person som deg selv.

39. Vinsmaking

Hvis du ikke ønsker å lage vinen selv, kan vinsmaking være et bedre alternativ. Det kan gjerne også være en av de mer sosiale hobbyene på denne listen.

artikkelen fortsetter under annonsen

40. Grilling

I likhet med andre former for matlaging, kan grilling også bli sett på som en hobby. Enten du er fan av marinerte kjøttstykker eller saftige fruktspyd, kan grilling være noe for deg. Husk: du kan også bruke ditt eget grillsjef-antrekk.

41. Dykking

Hvis du verken er redd for vann eller undersjøiske udyr, så kan dykking være noe for deg. Du kan finne ut hva som gjemmer seg på havets bunn, ta ulike sertifikater og gjøre dykking til en fast del av sydenreisene i årene fremover.

42. Synging

Selv om du høres ut som en tenåringskråke i dag, er det faktisk mulig å lære seg å synge. Du kan bli medlem av et kor, ansette en veileder eller se på tutorials og online kurs for å lære tips og triks.

43. Dansing

dansing som hobby

Hvis synging er av svært laber interesse, kan dansing være et lokkende alternativ. Du kan lære vals, breakdance, disco, folkedans og swing, for å nevne noen. Kos deg!

44. Seiling

Hvis du liker vind i håret og vann i seilet så kan seiling være noe for deg. Det er en fin hobby, og faktisk mye mer slitsom fysisk enn man skulle tro.

45. Lær et nytt språk

Det finnes en rekke kurs, mobilapper, bøker og Youtube-videoer som kan bidra til at du lærer et nytt språk. Ønsker du å ta det skikkelig seriøst kan du ansette en veileder noen timer i uka, som kan hjelpe deg på veien.

46. Renovering

Har du eller et familiemedlem et hus som kunne trengt litt leppestift, primer og et tykt lag med øyenskygge? Da kan renovering være noe for dere! Her kan man velge og vrake i materialer, nyanser og andre elementer som kan føre til et pent resultat.

47. Lage smykker

Det er lavere terskel enn man skulle tro for å kunne lage fine sølvsmykker. Du kan bestille sølvtråg, anheng og fester selv, og dandere disse på ulike måter.

artikkelen fortsetter under annonsen

48. Sjonglering

Er du en liten klovn iblant? Da kan sjonglering være en fin hobby for deg! Det er en morsom hobby som drar på smilebåndet i de fleste situasjoner. Kanskje uheldig i begravelser, men hvorfor ikke prøve å lette på stemningen!

49. Bli med i en bokklubb

Hvis du er en skikkelig bokhest eller ønsker å bli en lesende hingst, så kan du bli med i en lokal bokklubb. Her vil man gå gjennom bøkene man har lest og gjerne diskutere disse i plenum.

50. Svømming

Er du glad i vann? Liker du å bade? Er mellomnavnet ditt Fisk? Da kan svømming være en fin hobby. Det finnes en rekke fritidshaller og kommunale svømmebasseng rundt om i landet. Det er en veldig fin aktivitet siden det styrker kroppen, bruker flere svake muskler og er lite belastende på leddene dine.

51. Meld deg på et maraton

maraton som hobby

Hvis du ønsker å bli skikkelig aktiv, og vet at du trenger et lite dytt, kan du melde deg på et maraton. Enda bedre, få med en overvektig venn og gjør det sammen. Blir dette en årlig greie så har dere noe å jobbe mot. 5km, 1 mil eller et halvmaraton er vel gjerne mer oppnåelig hvis du er i veldig dårlig form for øyeblikket.

52. Parkour

Freestyle løping, eller parkour som det gjerne blir kalt, er en sport som er veldig imponerende og gir deg en fin treningsøkt.

53. Fallskjerm

Hvis du er en vågal fugl så kan du finne en tilbyder av fallskjermhopping nær deg.

54. Hiking

hiking som hobby

Glad i fjellet? Ønsker du å puste fjelluft over lengre tid? Hiking kan være noe for deg

55. Backpacking

Kast på deg en sekk og kom deg ut av døra. På tide å oppleve nye ting og reise verden rundt.

Annonse
Aktivert.no

Aktivert er et webmagasin med tusenvis av lesere hver måned. Her finner du topplister og spennende innsikter innen flere ulike sjangre.

Populære innlegg
Annonse