Matematikk – hva er faktorisering?

Matematikk er noe mange av oss har et problematisk forhold til. Det er veldig vanskelig for unge mennesker å forstå hvorfor pugging av tall og symboler vil hjelpe dem i fremtiden.

Matematikk dreier seg om en sakte, men sikker progresjon i læring. På en målbar og konkret måte.

Det er et av fagene hvor det er svært viktig å følge med, da det du lærer i år henger tett sammen med det du lærte i fjor. I engelsk, historie eller kristendom, kan man hoppe litt frem og tilbake. Matematikk er en traust, oppadgående lineær graf.

artikkelen fortsetter under annonsen

I dag skal vi se litt nærmere på hvordan vi deler opp et matematisk uttrykk i mindre enheter – kalt faktorer.

Ved faktorisering deler man opp en ligning eller et tall i faktorer. Disse faktorene skal kunne ganges sammen for å få det opprinnelige uttrykket.

Enkel faktorisering

Man kan vanligvis faktorisere et tall på flere ulike måter. Først vil vi se på to eksempler på enkel faktorisering.

Faktorisering av tallet 16:
16 = 2 x 8

Faktorisering av tallet 16:
16 = 2 x 4 x 2

Så enkelt kan det altså gjøres. Men for å virkelig vise muskler på regnearket, holder du deg til primtallsfaktorisering.

artikkelen fortsetter under annonsen

Primtallfaktorisering

Ved primtallsfaktorisering bruker man kun primtall for å finne de ulike faktorene. Da hopper man over de tallene som ikke defineres som primtall, og begynner med det minste tallet i rekken for å finne formelen. Dette gjøres for hvert trinn.

Her er de første primtallene: 2, 3, 5, 7, 11, 13. Som du ser kan disse kun deles på seg selv og 1. Dette er definisjonen av et primtall.

Primtallfaktorisering av tallet 16:
16 = 2 x 2 x 2 x 2

Primtallsfaktorisering av tallet 21:
21 = 3 * 7

Inngangsbildet i artikkelen dreier seg om matematikk, men er fortsatt veldig irrelevant. Beklager – slik er det når man må belage seg på bilder med frie bruksrettigheter.

Annonse
Aktivert.no

Aktivert er et webmagasin med tusenvis av lesere hver måned. Her finner du topplister og spennende innsikter innen flere ulike sjangre.

Populære innlegg
Annonse