Starte for deg selv? 22 gode forretningsideer til grundere

Folk flest vil før eller siden få en streifende tanke om å starte noe eget. En selvstyrt hverdag. Du våkner om morgenen og er fri fra alle påtrengte forpliktelser. Ingen sjef å svare til. Telefonsamtaler underholdes kun hvis det er innledet av eget initiativ. Arbeidsdagen begynner og slutter når du sier det. Høstferie med barna? Muligheten er der. Du er ikke lenger lønnet for å være på et kontor eller en byggeplass åtte timer daglig. Men du kan være det – det er tross alt opp til sjefen.

Dette er åpenbart et rosemalt syn på gründertilværelsen. Det er ingen garantier. Men det er ingenting i veien for at det kan bli nettopp slik. Erfaring og tillit går en lang vei, og det er to ord det tar tid å fortjene.

artikkelen fortsetter under annonsen

I denne artikkelen vil jeg presentere 22 forretningsidèer hovedsakelig rettet mot internett-geskjefter. Jeg vil også inkludere noen eksempler på hva man kan gjøre ute i den virkelige verden.

1. Kjøpe og selge nettsider (flipping)

Hvis du vet hvordan en god side bør se ut, eller hva den bør inneholde, kan dette være alternativet for deg. Om du kjøper en nettbutikk eller en blogg med mange sidevisninger, finnes det stort potensiale på hva man kan få til. Du kan gjøre artiklene enda bedre, friske opp i vareutvalget og dermed øke omsetningen. Når du er fornøyd kan du selge nettsiden for en fin profitt. Her er det dog viktig å kunne markedet og vite at det er mindre i Norge enn f.eks i USA.

2. Konsultasjoner

Konsulenttjenester kan du ta godt betalt for, hvis det er noe du er svært dyktig til. Kom du på tiende plass i norgesmesterskapet i frisbee-golf? Har du spilt trompet siden du var 7 år gammel? Vet du hvordan man skriver flotte artikler eller har du en utdanning innen IT? Det finnes enormt mange muligheter her, og er du blant de aller beste så kan du ta svært godt betalt for noen få timer med arbeid. Tenk advokattjenester. Du kan ta de samme timeprisene hvis du sitter på kunnskap eller bransjedyktighet som svært få andre har tilgang på.

3. Grafisk design

Her vil jeg være litt forsiktig da grafisk design faktisk er et krevende yrke som man blant annet kan ta en bachelorgrad i. Typografi, form, farge, størrelser, luft og adobe-pakken er alle begreper du bør ha svært god oversikt over. Videre er det viktig å være kreativ og å kunne komme opp med gode idèer i løpet av relativt kort tid. Man kan selvsagt se på andre prosjekter etter inspirasjon, men det er greit om man har noen egne tanker om hvordan ting bør se ut. Det skal sies at det helt sikkert er et kjempefint yrke hvis man får det til.

4. Skrive bloggartikler

Det finnes mange mennesker rundt om i verden som tjener penger på blogging! Sophie Elise Isachsen er et norsk eksempel. Men du trenger ikke å skrive om påskeegg eller sminkeartikler. Du kan skrive om det som interesserer deg, om det enten er saks- eller personfokusert. Med trafikk fra søkeresultater og delinger i sosiale medier vil du kunne få en fin biinntekt hvis du ikke gir opp med det første. Her er det viktig å velge noe du er skikkelig interessert i så du ikke blir veldig lei etter kort tid. Sett deg små mål og begynn skrivingen!

artikkelen fortsetter under annonsen

5. Podcasting

Har du hørt om Joe Rogan? Han karen fra Fear Factor, hvor deltakerne spiser ekle ting og har nervepirrende dykkekonkurranser? Vel, han er stand up-komiker, UFC-kommentator og har for tiden et av verdens mest populære podcast. The Joe Rogan Experience har blitt spilt av milliarder av ganger og han har titalls millioner lyttere i måneden. Her er det stort potensiale for reklameinntekter. Han var i en heldig posisjon med så mange interessante yrker å snakke om. Men du kan også snakke om det som interesserer deg og få lojale lyttere uke etter uke.

6. Lage online kurs

Har du hørt om Udemy? Udemy.com er en plattform hvor du kan legge ut dine egne kurs innen en rekke ulike sjangre, så vil kundene kunne rate kurset ditt. Får du en 5-stjerners rating fra alle vil du tjene svært mye penger på kurset. Dette kommer selvsagt an på hvor interessant og populært sjangeren din er. Blant annet er webutvikling og design to svært populære sjangre. Hundretusenvis har lastet ned enkelte av kursene, og det er hovedsakelig en relativt høy pris på kursene. De er dog veldig slu ved å skru ned prisene og ha kampanjer annenhver gang man besøker siden.

7. Kjøpe og selge domenenavn

Har du ekorn.no? Eller isbil.no? Da kan det være potensielle kunder der ute. Det finnes en rekke plattformer du kan legge ut domenenavnet, men Finn.no og lignende er fine steder å begynne. For å forsøke å finne ledige domenenavn kan du benytte deg av eksempelvis One.com, som lar deg skrive inn domenenavn i søkeboksen. Her finner du ut hvilke domenenavn og -endinger som er ledige. Jeg anbefaler at du holder deg til enten .no eller .com.

8. Sosiale medier

Det finnes en rekke populære instagrammere verden over. Enten du har en veltrent kropp eller en interessant hobby, kan det være at mennesker der ute vil finne det interessant. Jeg personlig har en venn med noen tusen følgere – og han legger ut dronefilmer fra ulike steder rundt om i landet.

9. Kommisjonssalg

Hvis du er en naturlig selger så kan dette være et alternativ for deg. Kommisjonssalg er populært i mange yrker, og kan være veien å gå. Får du solgt relativt dyre produkter eller abonnementer så kan du fort tjene tusener på denne måten. Det skal også sies at salg er svært verdifullt og en erfaring du vil ta med deg videre i livet. Det ser svært fint ut på cv-en hvis du noen gang skal på jobbjakt igjen i fremtiden.

10. Musikklærer

Er du flink til å spille et instrument? Gitar eller fele? Det finnes to måter du kan ta veldig godt betalt ved å være musikklærer. Du er enten veldig god eller du spiller på et svært utradisjonelt eller eksotisk instrument. Finnes det bare noen titalls musikere av din type i Norge så kan det potensielt være en gullgruve. Det samme kan sies hvis du er svært god på gitar eller et annet populært instrument.

11. Personlig trening

Man trenger ikke nødvendigvis et personlig trener-kurs for å kunne trene mennesker med ulike forutsetninger. Det er ikke negativt om du har det, for all del, men det er ikke nødvendigvis noe du må ha. Hvis du er svært god i en idrett eller har årevis med erfaring, så kan dette veie opp mot noen måneder med kursing.

artikkelen fortsetter under annonsen

12. Markedsføringsansvarlig

Kjenner du en daglig leder av en middels til stor bedrift? Jo større jo bedre, for da kan de muligens være mer villig på å la deg ta litt av markedsføringsbudsjettet. Instagram, Facebook, Google Ads er alle relevante kanaler i disse tider. Men man skal heller ikke ta lett på de tradisjonelle. Det er fortsatt mange toppledere i 40- og 50-årene som lytter på lokalradioen.

13. Kurs og opplæring

Dette går litt under punktet ovenfor angående konsultasjoner. Hvis det er noe du er svært god i, eller hvis du har spesielle sertifiseringer, så kan kursing og opplæring være en forretningsidè. Her er det viktig å planlegge programmet godt, og vite nøyaktig hva det er de skal forlate kurset med. Fotografi og hundedressur er også eksempler på relevante kurs man kan ha.

14. Tolk og/eller oversetting av tekst

Hvis du er flytende i et språk og er flink til å skrive, kan nettsider som Upwork.com og Fiverr.com bidra til en ekstrainntekt. Det kan være vanskelig å få de best betalte jobbene via disse kanalene, men får du faste kunder her så er det ihvertfall et sted å starte.

15. Arrangementer og eventer

Når jeg var i tenåringene ble det arrangert såkalte skumparty et par ganger i løpet av et år eller to. Arrangøren var ikke stort eldre enn meg, og slik jeg forstod det tjente de godt med penger på arrangementet. Hvis du har mulighet til å arrangere noe kvartalsvis eller et par ganger i året, kan dette være starten på et gründereventyr.

16. Håndlagde smykker og annet DIY

Hvis du er flink til å strikke, lage smykker eller lignende så kan det være starten på firmaet ditt. I starten kan du begynne med å selge til venner og bekjente, så kan ordet spre seg til nye kunder. Plutselig gjør du ikke annet enn å lage hjemmelagde smykker. Dette er også noe som aldri vil gå av moten. Slike hånarbeidsyrker vil fortsatt være her selv når ‘robotene har tatt over’.

17. Klesmerke

Hvis du er på utkikk etter å jobbe innenfor noe uten konkurranse, så ville jeg holdt meg unna dette punktet. Her er det enormt med større og mindre bedrifter som ønsker å selge klær. Et tips kan være å begynne veldig smått, med kult design i et veldig nisje-marked. Som et klesmerke for hundeeiere.

artikkelen fortsetter under annonsen

18. Fotografi

Hvis du har et speilreflekskamera og greie kunnskaper så kan du fint ta betalt for oppdrag innenfor denne sjangeren. Her kan du også prise deg veldig billig i begynnelsen, frem til du har en fin portefølje og noen lojale kunder som vil anbefale deg videre.

19. Hjemmelagde varer

Dette går kanskje igjen under ‘Håndlagde smykker og annet DIY’. Men her tenker jeg gjerne litt større. Søppelkassestativ, spisestuebord, bonsai tre eller ved fra egen skog kan være noen forslag til produkter man kan mekke og snekre sammen i hjemmet eller snekkerboden.

20. Kjøpe billig for å selge dyrt

Nettbutikk, torg, netthandelen og lignende steder kan du legge ut produkter du får tak i svært billig. Disse rimelige produktene kan du bestille fra alibaba.com, wish.com og lignende nettsteder. Hvis du har tilgang på trykkutstyr så kan man også brande produktene under eget merkenavn.

21. Kafè eller restaurant

Dette er et av de dyreste punktene på denne listen. Her har du svært store kostnader før du har fått solgt din første kaffekopp. Ti tusen kroner i husleie, en tusenlapp i strøm, en nett sum i forsikring og råvarer som går ut på dato er noen av utgiftene. Likevel – hvis du har startkapital og et solid konsept, er det bare å kjøre på. Vi trenger alle mat og nordmenn flest har relativt god økonomi om dagen.

artikkelen fortsetter under annonsen

22. Montering av overvåkningskameraer

Det er godt mulig at privatkunder heller ønsker en Verisure eller Securitas-ansatt til å installere sikkerhetssystemer, røykvarslere og overvåkningskameraer. Likevel er det helt sikkert noen som ønsker å få montert et helt enkelt overvåkningskamera eller mulighet til å se hvem som står utenfor døren f.eks.

Avslutningsvis…

Det ble noen punkter det, gitt! Jeg håper at du fikk noe ut av punktene på denne listen. Den ble satt sammen like mye for å inspirere eller vekke gründeren i deg som å faktisk være relevante tips. I denne omgang ble det 22 ulike forretningsidéer, men med tiden vil denne listen oppdateres. Ha en fin dag videre!

Annonse
Aktivert.no

Aktivert er et webmagasin med tusenvis av lesere hver måned. Her finner du topplister og spennende innsikter innen flere ulike sjangre.

Populære innlegg
Annonse