Tørre å starte for seg selv

Det er viktig å tørre å starte for seg selv. Kunne satse på seg selv. Uten noe selvtillit så vil det være svært vanskelig å drive en bedrift av betydning. Du kan forsøke trening, kampsport, bli dyktig i noe, eller slå deg sammen med noen som utfyller dine egenskaper. Det er vanskelig å starte for seg selv, og enda verre er det hvis du har enda flere hindringer enn gründere flest.

artikkelen fortsetter under annonsen

Hoppe i det

Det første du er nødt til å gjøre er å ta det første steget. Det enkleste vil være å opprette en Facebook-gruppe, og invitere venner og bekjente til å like den. Det er her de aller fleste stopper opp og begynner å tenke seg om: Er det dette jeg vil gjøre? Er jeg dyktig nok? Hva vil andre tenke om det? Disse og utallige andre spørsmål vil være de viktigste, første hindrene du må overkomme.

Det kan være at du lider av sosial angst eller opplever lignende psykologiske hindringer. Da er det viktig å snakke med noen, oppsøke profesjonell hjelp eller ty til andre hjelpemidler som kan få deg til å tørre å satse. Hvis du ikke har det i deg å sette i gang, så vil du aldri få det til. Det er derfor svært viktig at du gjør det du kan for å få til dette første steget.

En Facebook-gruppe er et fantastisk eksempel, da dette er den letteste måten å la andre få vite hva du driver med, men samtidig skremmende for de aller fleste. Hopp i det og ikke se deg tilbake. Du vil 100% angre på det du ikke gjorde mer enn det du gjorde.

Begynne i det små

Du trenger ikke å satse titusener eller hundretusenvis av kroner på virksomheten din i første omgang. Dette avhenger selvsagt av virksomheten du ønsker å drive, men for de aller fleste vil det være nok med noen tusenlapper.

I mange tilfeller, hvis du driver med tjenesteyting, så trenger du ikke å ha noe startkapital. Det er mulig at du av ulike grunner må starte et aksjeselskap, og da trenger du 30.000,- kroner som innbytte. Dette er fortsatt dine penger så lenge bedriften din ikke går konkurs.

artikkelen fortsetter under annonsen

Med tjenesteyting så kan du opprette en Facebook-gruppe, lage en rimelig nettside, sende e-post til lokale og regionale foretak som du føler at du kan hjelpe med tjenestene dine. Du kan også ta en rimelig timesats i begynnelsen, for å få noen oppdrag og øke mangfoldet i referanselisten din.

Ikke pris deg langt under standarden, men du kan kanskje nøye deg med 60-70% av timesatsen til de mer etablerte aktørene i begynnelsen. Med et lite firma har du mer ansvar, men også mindre utgifter mtp ledelse/administrasjon.

Deltidsjobb

Du trenger ikke å slutte i heltidsjobben din for å kunne starte for deg selv! For de aller fleste må du være villig til å jobbe mer for mindre – i hvertfall i begynnelsen. Du kan se på det som en deltidsjobb. Du kunne jobbet for andre og dermed tjene noen ekstra kroner på den måten, men du velger å starte for deg selv. Her er potensialet større.

På sikt kan det være store penger og mange nye arbeidsplasser kan skapes på grunn av denne nye virksomheten. Det innebærer dog mer risiko – og det vil helt sikkert føre til mer hodebry. Ikke for det, mange deltidsjobber er ikke helt stressfrie de heller. Men hvis du velger å se på den nyetablerte virksomheten som en deltidsjobb, og forhåpentligvis noe du ønsker å bruke litt ekstra tid på, så kan du heller øke arbeidsmengden på sikt.

Det som er gunstig er at det er svært lite risiko når du jobber i en fulltids- eller deltidsstilling ved siden av. I begynnelsen, når du sliter med å få oppdrag, så er dette en veldig fin ting. Men på sikt må du tørre å satse «alt» på at virksomheten går bra.

Skalere virksomheten

Etter en stund så vil det ikke holde å drive med den nyetablerte virksomheten på kveldstid. Det er mulig at kundene dine ønsker å treffe deg på dagtid, og du kan gå glipp av enkelte oppdrag. Det er likevel viktig å tenke smart i slike situasjoner. Ja, Norge er et flott land som vil hjelpe deg tilbake på beina hvis du havner litt utpå økonomisk. Men det er ikke enkelt å be om hjelp, og pengene er ikke nødvendigvis lett tilgjengelig.

Derfor må du være sikker på at du vil holde ut i det minste et par måneder uten inntekt fra virksomheten. Dermed har du litt tid på deg til å satse og teste ut ulike markedsføringstiltak som et eksempel.

artikkelen fortsetter under annonsen

Sosial angst eller lignende psykologiske hindringer

Hvis du – som stadig flere nordmenn – sliter med sosial angst, så er det greit å få bukt med dette så snart som mulig. Finn noen å snakke med, oppsøk en psykolog og få deg på rett kjør. Det er utrolig vanskelig å starte for seg selv, og enda verre er det om du sliter med psyken. Det er ikke nødvendigvis det man ønsker å høre, men det er ofte nødvendig.

De siste årene har det blitt gjort forskning som har bevist at man finner selvverdien utifra hvor mange likes man får på sosiale medier. Det er helt vanvittig. Ingen er perfekte, og det er det viktig å ha fokus på. Folk vil snakke bak ryggen din når du prøver å gjøre noe, da er det viktig å ta på skylapper og fortsette å kjøre på.

Annonse
Aktivert.no

Aktivert er et webmagasin med tusenvis av lesere hver måned. Her finner du topplister og spennende innsikter innen flere ulike sjangre.

Populære innlegg
Annonse