Videoredigering på mac – de beste verktøyene

Med sosiale medier i kraftig anmarsj, har det dukket opp et behov for profesjonelle innen video. Enten du er videoredigerer, dronepilot eller fotograf, vil det finnes muligheter for deg. Markedet er i stadig endring og det ser ut til at video forblir en viktig del av moderne markedsføring. Enten du jobber for et firma som ønsker å skape engasjerende reklamefilmer, eller er en hobbyjaktende student, er video et ekspressivt og viktig medium. I denne artikkelen vil vi se nærmere på profesjonelle verktøy, men også de rimeligere alternativene. Vi har valgt å dele artikkelen inn i tre seksjoner, en for nybegynnere, en for viderekommende og en for profesjonelle.

artikkelen fortsetter under annonsen

Før vi begynner, vil jeg bare komme med en bemerkning om at enkelte av programmene vil gjentas. Selv om verktøyet er anbefalt for nybegynnere, vil ikke det bety at det ikke er et fantastisk redskap for viderekommende.

Videoredigering for nybegynnere

Hvis du er helt fersk innen foto- og/eller videoredigering, finnes det mange alternativer. Du kan dyppe tærne i de første innstegsmodellene, som Windows Movie Maker og andre verktøy med lite muligheter for profesjonelt arbeid. Nå dreier dog denne artikkelen seg om videoredigeringsverktøy på Mac, så vi vil unnlate å ta med dette verktøyet på listen. Men til syvende og sist; ville en artikkel om videoredigering være komplett uten Movie Maker?

Alternativ 1: Apple iMovie (gratis for mac-ere)

Hvis du kun er ute etter et enkelt verktøy for å kunne redigere fantastiske filmer, er iMovie den soleklare vinneren. Det er et fint innstegsprodukt, og det har et fantastisk brukerpanel som gjør det enkelt å navigere. Det er helt klart at Apple har mest fokus på sluttbrukeren av nesten alle verktøyene på denne listen.

Alternativ 2: Adobe Premiere Elements 2018

Dette er innstegsproduktet til Adobe-pakken. Det du lærer her vil du kunne ta rett med inn i pro-versjonen som vi har omtalt under ‘Videoredigering for profesjonelle’. Det er et intuitivt og fantastisk produkt, men du må nok raskt gå over til pro-versjonen hvis du ønsker å ta videoproduksjonene et steg videre. Det er en grunn til at Adobe blir brukt av profesjonelle designere, fotografer og videografer verden over. Det er standarden.

Alternativ 3: Lightworks (gratis)

Lightworks er i følge Techradar.com det beste gratis videoredigeringsverktøyet på markedet. Ferdighetsgraden har ingenting å si. Er du helt blakk og trenger et videoredigeringsverktøy, er det Lightworks du går for. Ellers er ovennevnte gode alternativer, da iMovie gjerne følger med Apple-produkter og på den måten også er gratis.

artikkelen fortsetter under annonsen

Videoredigering for viderekommende

Viderekommende trenger redigeringsverktøy de også. Det er vanskelig å lage en liste ut av dette, da du bør vurdere å gå for de profesjonelle pakkene hvis du skal gjøre en karriere ut av videoproduksjon. Jeg valgte å sette Elements og iMovie som alternativer her da disse er innstegene til Premiere og Final Cut. Lightworks måtte dras med da vi liker gratis alternativer.

Alternativ 1: Adobe Premiere Elements 2018

Igjen – et fantastisk innstegsprodukt som du ikke vil bli lei av med det første. Kraftig og pålitelig. Det er fare for å vokse ut av det, dog.

Alternativ 2: Apple iMovie (gratis)

iMovie er rett og slett så brukervennlig og enkelt å ta i bruk at jeg valgte å inkludere det her også. Apple vet hva de driver med og har forstått at sluttbrukeren er viktigst.

Alternativ 3: Lightworks (gratis)

Lightworks er det virkelige gratisalternativet på denne listen. Du må ha et Apple produkt for å kunne ta i bruk iMovie. Men – hvis listen utelukkende skal gjelde for Apple-entusiaster, vil jeg bytte om på listen og skyte inn Premier og Fincal Cut Pro øverst. Deretter iMovie for å få et gratisprodukt med på listen.

Videoredigering for profesjonelle

Profesjonelle bør nesten bruke penger på utstyret sitt. Skal man tilby den beste kvaliteten må man ikke hindres av videoverktøyet – også i fremtiden. Premiere og Final Cut ble valgt på grunn av potensialet for vekst i fremtiden. Miljøet bak og presset de har internt om å bli best.

Alternativ 1: Adobe Premiere Pro CC

Adobe-pakken er verdensledende og standarden i amerikansk og norsk design, foto- og videoproduksjon. Fantastiske verktøy som du kan vokse med. Det negative med Premiere Pro er at det for tiden kun er mulig å binde seg opp til et månedsabonnement. Final Cut Pro X kan du kjøpe for en engangssum. Likevel – noen hundrelapper i måneden må være greit nok for å få noen av verdens beste digitale verktøy.

Alternativ 2: Final Cut Pro X

Apples konkurrent til Adobe Premiere Pro. Et knallsterkt alternativ til ovennevnte, og det er mulig at det slår motstanderen på brukergrensesnitt og -vennlighet. Dette er opp til hver enkelt å bestemme.

Alternativ 3: Lightworks (gratis)

Som nevnt tidligere – det beste verktøyet for de som ikke har råd til å kjøpe programmene nevnt ovenfor.

Annonse
Aktivert.no

Aktivert er et webmagasin med tusenvis av lesere hver måned. Her finner du topplister og spennende innsikter innen flere ulike sjangre.

Populære innlegg
Annonse